Na shledanou tam nahoře

Nenápadný bankovní úředník Albert Maillard, bohémský výtvarník Édouard Péricourt, pocházející z nejvlivnějších podnikatelských kruhů, a konečně zchudlý poručík Henri d'Aulnay-Pradelle, pro něhož válka znamená příležitost nastartovat kariéru a pozvednout svůj šlechtický rod z dlouhého úpadku opě...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Lemaitre, Pierre, 1951- (Author)
Format: Book
Language: Czech
Published: Praha : Odeon, 2014
Edition: Vyd. 1.
Series: Světová knihovna (Odeon)
Subjects:
ISBN: 9788020715821
Physical Description: 416 s. ; 21 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Nenápadný bankovní úředník Albert Maillard, bohémský výtvarník Édouard Péricourt, pocházející z nejvlivnějších podnikatelských kruhů, a konečně zchudlý poručík Henri d'Aulnay-Pradelle, pro něhož válka znamená příležitost nastartovat kariéru a pozvednout svůj šlechtický rod z dlouhého úpadku opět do nejvyšších příček aristokratické hierarchie - to jsou hlavní postavy tohoto románu, které se ocitají v převratných a bouřlivých událostech první poloviny dvacátého století. V posledních dnech 1. světové války vyprovokuje poručík Predelle v touze po osobním úspěchu zcela absurdní útok proti bezvýznamné kótě, obsazené německou jednotkou. Albert a Édouard akci přežijí, Édouard z ní ale vyvázne s těžkým lebečním zraněním, které mu navždy znetvoří obličej. I proto se po válce nechce vrátit ke své rodině, s Albertem si zajistí společný podnájem a navíc vymyslí plán, jenž jim má pomoci k rychlému zbohatnutí. Mnohem více bez skrupulí se však chová Pradelle. Díky výhodnému sňatku s Édouardovou sestrou získá státní zakázky na důstojné pohřbívání válečných obětí, avšak naloží s tímto pověřením podle svých představ, jejichž cílem je "vytřískat" z daného úkolu co největší finanční kapitál... Osudy všech tří mužů se neustále prolínají a v samotném závěru dospějí do dramatické až tragické koncovky.
Román francouzského prozaika, odměněný roku 2013 Goncourtovou cenou, sleduje osudy tří povahově odlišných mužů, poznamenaných peklem první světové války.
Item Description: Přeloženo z francouzštiny
ISBN: 9788020715821