Zbabělci - Škvorecký, Josef, 1924-2012 (Pro edici Světová literatura Lidových novin vydalo nakladatelství Euromedia Group k.s., 2005)
Parta mladých lidí z českého maloměsta o sobě na svých schůzkách poněkud silácky prohlašuje ústy hlavního hrdiny, citlivého studenta místního gymnázia, že ji zajímají jen holky a džez. Jejich cynismus a zdánlivě drsný postoj k životu jsou však jen podvědomou reakcí a obranou proti sentimentalitě tíživé doby - v rozhodující chvíli zapomínají na nebezpečí, riskují život a dokážou i zneškodnit německý tank. S úlevou a nadějí pak vítají Rudou armádu jako příslib do budoucnosti.
Na hřbetu označení: 6
Pod názvem: edice deníku Lidové noviny
Keywords: 1945; druhá světová válka (1939-1945) -- Československo -- 1945; World War (1939-1945) -- Czechoslovakia -- 1945; české romány; Czech fiction