Pomalé rodičovství : vědomá péče o děti - inspirativní přístup školky Nokken - Heckmann, Helle (DharmaGaia, 2016)
Autorka pracuje jako waldorfská pedagožka pro předškolní děti. V reakci na stále rostoucí potřebu kvalitní péče o nejmenší děti založila před pětadvaceti lety v Kodani v Dánsku školku Nokken. Text popisuje, jak a proč je nokkenský přístup k malým dětem strukturován. Nesmí se na ně např. spěchat a nelze je posuzovat podle toho, co ještě neumí. Je potřeba dodržovat pravidelný rytmus a řád vycházející z vývojových potřeb dětí. Je privilegiem a zodpovědností pečujícího dospělého, aby byl dítěti vzorem, který ono může napodobovat, a bez jakéhokoliv spěchu dítěti poskytl čas na opakované procvičování. Nápodobou malé dítě získává nejen nové dovednosti, ale také pocit sebeúcty spolu s tím, jak se rozšiřují jeho kompetence. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Přeloženo z anglické verze dánského originálu
Keywords: Nøkken Kindergarten (Kodaň, Dánsko); předškolní výchova -- Dánsko; péče a výchova -- Dánsko; waldorfské školy -- Dánsko; waldorfská pedagogika -- Dánsko; vývoj dítěte; rodičovství; preschool education -- Denmark; care and education -- Denmark; Waldorf schools -- Denmark; Waldorf education -- Denmark; child development; parenting; Kodaň (Dánsko); Copenhagen (Denmark); příručky; handbooks and manuals