V Prachaticích za bránou : lidové písně z okolí Prachatic a šumavského Podlesí v zápisech sběratelů 19. a 20. století - Thořová, Věra, 1936-; Vejvoda, Zdeněk, 1975- (Stehlík ; Etnologický ústav Akademie věd České republiky, 2013)
Písně pocházejí ze sbírek Vavřince Josefa Duška, Karla Jaromíra Erbena, Čeňka Holase, Josefa Jandy, Františka Kováříka, Josefa Štefana Kubína, Jindřicha Pecky, Josefa Režného, Ferdinanda Sládka a Karla Weise. Bohatou textovou a obrazovou část publikace tvoří jejich portréty a životopisy. Publikace nabízí i ukázky z jejich rukopisů, dobové fotografie a pohlednice s mapkami míst, která byla působištěm uvedených sběratelů. Velkou informační hodnotu mají rejstříky textových incipitů, interpretů, sběratelů, lokalit a nápěvních kódů. Nechybí ani seznam obrazové dokumentace, pramenů a literatury a německé a anglické resumé.
800 výt.
Keywords: 19.-20. století; české lidové písně; folklor -- Česko; hudební sbírky -- Česko -- 19.-20. století; historické prameny; edice; folkloristika -- Česko -- 19.-20. století; sběratelé -- Česko -- 19.-20. století; Czech folk songs; folklore -- Czechia; music collections -- Czechia -- 19th-20th centuries; historical sources; editions; folkloristics -- Czechia -- 19th-20th centuries; collectors -- Czechia -- 19th-20th centuries; Prachatice (Česko : oblast); Netolice (Prachatice, Česko : oblast); Podlesí (Stachy, Česko); kolektivní monografie; antologie; zpěvníky; prameny; kritická vydání; collective monographs; anthology; songbooks; sources; critical issues