Pionýři a roboti : československá ilustrace a vizuální kultura 1950-1970 - Ryška, Pavel, 1974-; Šrámek, Jan, 1983- (Paseka ; Fakulta výtvarných umění VUT, 2016)
Objevná monografie badatelů v oblasti výtvarné kultury mapuje zlatou éru československé ilustrace, kdy po létech stalinistického socialistického realismu začaly do vizuální tvorby pronikat nejprogresivnější postupy.
Keywords: 1950-1970; 20. století; knižní ilustrace -- Česko -- 20. století; časopisecké ilustrace -- Česko -- 20. století; reklama a propagace -- Česko -- 20. století; vizuální kultura -- Česko -- 20. století; vydávání a distribuce knih -- Česko -- 20. století; vydávání periodik -- Česko -- 20. století; kultura a společnost -- Československo; komunistický režim -- Československo; illustration of books -- Czechia -- 20th century; periodical illustrations -- Czechia -- 20th century; advertising -- Czechia -- 20th century; visual culture -- Czechia -- 20th century; publishing and bookselling -- Czechia -- 20th century; periodicals publishing -- Czechia -- 20th century; culture and society -- Czechoslovakia; communist regime -- Czechoslovakia; kolektivní monografie; collective monographs