Češi : - Kosatík, Pavel, 1962- (Edice České televize, 2016)
Komiksová publikace obsahující též fantaskní prvky a foglarovský dějový motiv se věnuje některým událostem před komunistickým únorovým převratem v roce 1948. Komunističtí politici s Klementem Gottwaldem v jejich čele a v čele samotné vlády rozehráli poslední mocenskou šachovou partii proti (pro)demokratickým ministrům a politikům, kteří jsou však od počátku v těžké defenzivě. Spoléhají se totiž sami na sebe a též na sílu prezidenta Edvarda Beneše, který je ovšem již starý, nemocný a rezignovaný muž, jenž v této poslední těžké zkoušce neumí - podobně jako během mnichovské krize - obstát. A tak zatímco komunisté infiltrovali všechna ministerstva, úřady, strany a instituce, poválečná československá demokracie se pod dohledem instruujícího Stalina pomalu rozpadá... Kniha je pak doplněna stručnými medailonky hlavních postav a krátkou chronologií.