Pokusy o renesanci Západu : literární a duchovní východiska na přelomu 19. a 20. století - Housková, Anna, 1948-; Svatoň, Vladimír, 1931-2018 (Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, 2016)
Kniha ve třech rozměrných celcích postihuje obrysy literárního paradigmatu v epoše symbolismu, který představuje jako východisko francouzské avantgardy až po modernismus v americkém i hispanoamerickém písemnictví. Zkoumá díla a profily jednotlivých osobností, které vtiskly epoše tvář, převažující je pohled na románské literatury, především se zabývá vzájemným pronikáním kultur. Část monografie je věnována vybraným setkáním s avantgardou v podobě autorů, jakým byl Machado, Hamsun, Borges a jeho předchůdci. - Knihu uzavírají doprovodné texty: panorama literárních proudů v jednotlivých regionech, společné kalendárium klíčových událostí a ukázky z dobových programových textů. - Rozsáhlá monografie je dílem týmu filologů FF UK a řady zahraničních autorů, vznikla též díky tříletému grantu. - Bibliografie, cizojazyčná resumé, medailony autorů.
Chronologický přehled
Keywords: 19.-20. století; evropská literatura -- 19.-20. století; americká literatura -- 19.-20. století; západní civilizace -- 19.-20. století; symbolismus (literatura) -- 19.-20. století; literární avantgarda -- 19.-20. století; literární hnutí -- 19.-20. století; umělecká hnutí -- 19.-20. století; kultura a společnost -- 19.-20. století; literatura a společnost -- 19.-20. století; literárněvědné rozbory; interpretace a přijetí literárního díla; literární komparatistika; European literature -- 19th-20th centuries; American literature -- 19th-20th centuries; western civilization -- 19th-20th centuries; symbolism (literary movement) -- 19th-20th centuries; avant-garde literature -- 19th-20th centuries; literary movements -- 19th-20th centuries; art movements -- 19th-20th centuries; culture and society -- 19th-20th centuries; literature and society -- 19th-20th centuries; literary criticism and history; interpretation and reception of literature; literary comparatistics; kolektivní monografie; collective monographs