Pokusy o renesanci Západu : literární a duchovní východiska na přelomu 19. a 20. století - Housková, Anna, 1948-; Svatoň, Vladimír, 1931-2018 (Opera Facultatis philosophicae Universitatis Carolinae Pragensis, 2016)
Kniha ve třech rozměrných celcích postihuje obrysy literárního paradigmatu v epoše symbolismu, který představuje jako východisko francouzské avantgardy až po modernismus v americkém i hispanoamerickém písemnictví. Zkoumá díla a profily jednotlivých osobností, které vtiskly epoše tvář, převažující je pohled na románské literatury, především se zabývá vzájemným pronikáním kultur. Část monografie je věnována vybraným setkáním s avantgardou v podobě autorů, jakým byl Machado, Hamsun, Borges a jeho předchůdci. - Knihu uzavírají doprovodné texty: panorama literárních proudů v jednotlivých regionech, společné kalendárium klíčových událostí a ukázky z dobových programových textů. - Rozsáhlá monografie je dílem týmu filologů FF UK a řady zahraničních autorů, vznikla též díky tříletému grantu. - Bibliografie, cizojazyčná resumé, medailony autorů.