Tváří v tvář beztvarosti : afektivní a vizuální figury v moderní literatuře - Jirsa, Tomáš, 1983- (Host, 2016)
Hlavním cílem textu je zodpovědět otázku, jakým způsobem je schopen narativní text zprostředkovat fenomén beztvarosti, který byl doposud spojován pouze s vizuálním uměním. Tři hlavní části publikace zachycují odlišná setkání subjektu s beztvarostí. Výsledkem jsou tři základní figury: smazaný portrét, portrét metamorfózy a portrét absence. Svůj výklad autor opírá o analýzy představitelů světové literatury, např. R. Weinera, N. V. Gogola, O. Wildea, V. Nabokova, E. Ionesca, ale i dalších, méně známých literátů.
Keywords: 19.-20. století; světová literatura -- 19.-20. století; modernismus (literatura); literatura a umění -- 19.-20. století; literární estetika; naratologie; deskripce (literatura); literárněvědné rozbory; world literature -- 19th-20th centuries; modernism (literature); literature and art -- 19th-20th centuries; aesthetics of literature; narratology; description (literature); literary criticism and history; monografie; monographs