Tváří v tvář beztvarosti : afektivní a vizuální figury v moderní literatuře - Jirsa, Tomáš, 1983- (Teoretická knihovna, 2016)
Hlavním cílem textu je zodpovědět otázku, jakým způsobem je schopen narativní text zprostředkovat fenomén beztvarosti, který byl doposud spojován pouze s vizuálním uměním. Tři hlavní části publikace zachycují odlišná setkání subjektu s beztvarostí. Výsledkem jsou tři základní figury: smazaný portrét, portrét metamorfózy a portrét absence. Svůj výklad autor opírá o analýzy představitelů světové literatury, např. R. Weinera, N. V. Gogola, O. Wildea, V. Nabokova, E. Ionesca, ale i dalších, méně známých literátů.