Krátký úvod do literární teorie - Culler, Jonathan D., 1944- (Host, 2002)
Cullerovo dílo představuje základní směry a problémy současné světové literární vědy. Teorii autor nechápe jako neměnnou, ve smyslu předem daných faktů, pojmů, schémat. Prezentuje myšlení o literatuře jako myšlení živé, jako myšlení, které je v neustálém pohybu, dokonce může být i zábavné. Teorii literatury Culler vidí jako spekulativní a analytickou disciplínu, fungující v součinnosti s dalšími disciplínami, která reflektuje sebe samu a není nikdy definitivně završená.
Překlad z angličtiny
Keywords: literární teorie; literary theory; příručky; handbooks and manuals