Estetika : úvod do současnosti tradiční disciplíny - Zuska, Vlastimil, 1951- (Triton, 2001)
Cílem práce je vymezit předmět estetiky (estetickou situaci) a vyložit laikům i odborníkům podstatu této sebereflektující disciplíny. Studie se v jednotlivých kapitolách soustřeďuje na estetický objekt (artefakt, umělecké dílo) a celou škálu kategorií estetického zkoumání. Autor je přesvědčený, že estetika zkoumá především "podloží", které umožňuje samu existenci umění. Bez osvětlení této báze zůstavají filozofie umění i teorie jednotlivých uměleckých druhů "ve vzduchu". Závěrečná kapitola je věnována estetické praxi, běžnému typu estetické recepce a její proměně v postmoderním čase. Jednotlivé kapitoly jsou doplněny soupisem studijní literatury. 2.11.2001 L3 I.H.
Keywords: estetika; aesthetics; studie; studies