The world economy : growth or stagnation? - Jorgenson, Dale W. 1933-; Fukao, Kyōji, 1956-; Timmer, Marcel, 1970- (Cambridge University Press, 2016)
Kniha analyzuje dlouhodobý proces strukturálních změn a růstu produktivity na celém světě z komparativního hlediska. Poskytuje srovnání odvětví a ekonomik, která jsou klíčová pro analýzu dopadu mezinárodního obchodu a investic. Nový světový řád. Americký ekonomický růst - retrospektiva a vyhlídka, 1947-2012. Strukturální příčiny japonské ztracené dekády. Růst produktivity v Evropě před a od hospodářské a finanční krize 2008/2009. LA-KLEMS - hospodářský růst a produktivita v Latinské Americe. Čínský strategický krok k nové fázi vývoje - perspektiva produktivity. Růst produktivity v Indii v rámci různých režimů politiky. Je těžba paliv v Rusku dlouhodobým růstem? - vývoj růstu produktivity průmyslu v letech 1995-2012. Nehmotná aktiva, investiční měření a růst produktivity průmyslu - informace z EU. Přispívají nehmotná aktiva k růstu produktivity ve východoasijských zemích? - informace z Japonska a Koreje. BEA/BLS produkční účet výrobního odvětví v USA - integrované zdroje růstu, nehmotný kapitál a oživení. Měření lidského kapitálu - zkušenosti z jednotlivých zemí a mezinárodní iniciativy. Půl století trans-tichomořské konkurence - cenové indexy a mezery produktivity v japonském a americkém průmyslu, 1955-2012. Hledání konvergence a jejích příčin - průmyslové hledisko. Vzestup globálních výrobních hodnotových řetězců - nová perspektiva založená na světové input-output databázi.
Keywords: 21. století; světová ekonomika -- 21. století; ekonomický růst -- země světa -- 21. století; hospodářské dějiny -- země světa -- 21. století; komparativní ekonomie -- země světa -- 21. století; world economics -- 21st century; economic development -- countries of the world -- 21st century; economic history -- countries of the world -- 21st century; comparative economics -- countries of the world -- 21st century; sborníky; papers of several authors