Myšlení člověka primitivního - Lévy-Bruhl, Lucien, 1857-1939 (Argo, 2017)
Analýza atributů ideových procesů příslušníků primitivních společenství (např. sny, znamení, metody věštění, výklad konkrétních jevů) odhaluje podstatu myšlení - po překonání stadia vjemů nabývá podoby, zcela protikladné naší racionální systematičnosti. Veškeré dění v reálně existujícím světě totiž zcela závisí na "silách zásvětí", proto v životě člověka primitivního mají značný význam sny, znamení, věštby, rituály a magie. Zde spočívají důvody ignorování druhotných příčin a všestranné prosazování jediné skutečně účinné příčiny ze světa nadpřirozených sil. Myšlení člověka primitivního má povahu mystickou a předlogickou...
Přeloženo z francouzštiny
Keywords: etnopsychologie; přírodní národy; myšlení; duchovní život; ethnopsychology; native peoples; thought and thinking; spiritual life; studie; studies