Sex v lidském milování - Berne, Eric, 1910-1970 (Spektrum (Portál), 2017)
Americký lékař, psychiatr, psychoterapeut a tvůrce transakční analýzy, sepsal do knihy své přednášky, ve kterých rozebírá psychologii sexu z různých úhlů od historie až po dobovou současnost. Probírá, jakým způsobem provádět sexuální výchovu, zacházet s obcenitou, hovoří o orgasmu i používání a zneužívání sexuálních orgánů. S humorným nádechem a bez obalu přibližuje vztah sexuality k náboženství i nejrůznějším odvětvím lidské činnosti, jakými jsou věda, estetika apod. Zabývá se vlivem sexu na zdraví, intimitu, vztahy a manželství. Auto propojil aktuální a nesmrtelné téma s psychologickou transakční analýzou.