Polymeric nanoparticles for encapsulation and controlled release of bioactive compounds: doctoral thesis - Di Martino, Antonio (Tomas Bata University in Zlin, 2016)
Tato práce se zabývá vývojem a charakterizací nových materiálů pro enkapsulaci a následné kontrolované uvolňování bioaktivních látek, cytostatik, se zaměřením na částicové amfifilní systémy na bázi chitosanu. Tento polysacharid byl modifikován polymerem kyseliny mléčné, polylaktidu. Významná část práce je věnována popisu vlivu strukturních parametrů polylaktidu na výsledné chování připravených nanočástic a kinetiku uvolňování modelové bioaktivní látky do prostředí o různých vlastnostech. Dále byl popsán průběh simultánní enkapsulace a následné uvolňování modelových látek pro systémy obsahující dva druhy cytostatik.
"Degree programme: P2808 Chemistry and materials technology, 2808V009 Chemistry and materials technology"
Keywords: nanočástice; polymery; chitosan; cytostatika; polysacharidy; bioenkapsulace; biologicky aktivní látky; léčiva; nanoparticles; polymers; cytostatics; polysaccharides; bioencapsulation; bioactive compounds; pharmaceuticals; doktorské disertace; higher doctoral dissertations