Tailoring of polylactide properties and its degradation behaviour through various modification approaches : doctoral thesis - Jandíková, Gabriela (Tomas Bata University in Zlin, 2016)
Tato práce se zaměřuje na úpravu materiálových vlastností a degradačního chování polyesterů na bázi polylaktidu prostřednictvím modifikace polymerní matrice pomocí specifických přísad. Teoretická část práce přináší přehled současného stavu poznání v oblasti degradovatelných polymerů, mechanismu jejich degradace a metodologii testování biodegradace. Experimentální část se pak soustředí na tři způsoby úpravy degradačního chování polylaktidu prostřednictvím jeho modifikace s antihydrolytickým činidlem, chemicky povrchově upravenými přírodními vlákny a hybridními plnivy. Nová metoda pro popis degradačního chování polylaktidu pomocí dielektrické relaxační spektroskopie byla v rámci této práce také testována a optimalizována.
"Degree programme: P2808 Chemistry and materials technology, 2808V009 Chemistry and materials technology"
Keywords: polyestery; polymerní materiály; degradace materiálů; biodegradovatelné polymery; polyesters; polymer materials; materials degradation; biodegradable polymers; doktorské disertace; higher doctoral dissertations