Charakterizace kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin = Characterization of Escherichia coli strains isolated from food : disertační práce - Pavlíčková, Silvie (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2016)
Doktorská práce pojednává o bakterii Escherichia coli v potravinách. Práce se zabývá její charakterizací pomocí fenotypizačních a genotypizačních metod. Bakterie Escherichia coli se mohou vyskytovat v různých druzích potravin, zejména živočišného původu. Rezistence k antimikrobiálním látkám je v současnosti celosvětovým problémem, jelikož je zaznamenán vysoký nárůst rezistentních bakterií člověka a zvířat. Ke zjištění prevalence rezistentních kmenů E. coli v potravinách bylo provedeno testování na citlivost k vybraným antibiotikům diskovou difúzní metodou. Kromě toho byla také zjišťována přítomnost genů rezistence pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR), zejména na beta-laktamová antibiotika. Jelikož se E. coli řadí mezi podmíněně patogenní mikroorganizmy, bylo dalším cílem zjišťování přítomnosti vybraných faktorů virulence pomocí klasické a multiplex PCR.
"Studijní program: P2901 Chemie a technologie potravin, studijní obor:2901V013 Technologie potravin"
Keywords: Escherichia coli; analýza potravin; mikrobiologická analýza; rezistence vůči antibiotikům; food analysis; microbiological analysis; antibiotics resistance; doktorské disertace; higher doctoral dissertations