Optimalizace metodiky na stanovení stravitelnosti mořských a sladkovodních řas = Optimalization of methods of digestibility determination of marine and freshwater algae : disertační práce - Machů, Ludmila
Disertační práce je zaměřena na stanovení stravitelnosti mořských a sladkovodních řas enzymaticko-gravimetrickou in vitro metodou a na stanovení vybraných faktorů, které mohou hodnoty stravitelnosti ovlivnit. Konkrétně se práce zabývá stanovením stravitelnosti sušiny, stravitelnosti organické hmoty, koeficientu stravitelnosti dusíkatých látek a stravitelnosti vybraných chemických prvků, přičemž je současně statisticky hodnocen i vliv doby hydrolýzy a různého hydrolyzačního činidla na hodnoty stravitelnosti. Předmětem práce je i určení obsahu polyfenolických látek a vlákniny včetně pektinových látek, jakožto vybraných faktorů ovlivňujích hodnoty stravitelnosti. V neposlední řadě práce obsahuje i stanovené obsahy sušiny, popela, dusíkatých látek a vybraných chemických prvků, coby nedílnou součást následných analýz a výpočtů. Ke stanovení byly vybrány produkty ze sladkovodních sinic a řas (Spirulina - sinice Spirulina platensis, Chlorella - řasa Chlorella pyrenoidosa) i mořských červených řas (Dulse - Palmaria palmata, Nori - Porphyra tenera) a hnědých řas (Arame - Eisenia bicyclis, Hijiki - Hizikia fusiformis, Kombu - Laminaria japonica, Wakame a Wakame instant - Undaria pinnatifida) dostupných na českém trhu.
"Studijní program: P2901 Chemie a technologie potravin, studijní obor:2901V013 Technologie potravin"
Keywords: mořské řasy; sladkovodní řasy; nutriční hodnota potravin; výživa člověka; potravinářská chemie; potraviny rostlinného původu; hygiena potravin; seaweeds; freshwater algae; nutritive value of foods; human nutrition; food chemistry; food of vegetable origin; food hygiene; doktorské disertace; higher doctoral dissertations