Využití paralelních výpočtů a technologie Gridu pro rozsáhlé vědeckotechnické výpočty = Use of parallel computations and Grid computing technology for large-scale scientific computing : disertační práce - Lukašík, Petr (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2016)
Práce je zaměřena na problematiku využití grid computingu jako nástroje pro rozsáhlé vědeckotechnické výpočty v průmyslové praxi a také jako prostředku pro optimalizaci zátěže hlavního serveru, který je nasazen v oblasti plánování a řízení výroby. Motivací pro využití gridu v této oblasti byla skutečnost velmi nerovnoměrného rozložení zátěže hlavního serveru a koncových stanic uživatelů. Problém je řešen tak, že některé z algoritmů systému pro plánování a řízení výroby (ERP) jsou distribuovány na koncové stanice uživatelů. Zlepšení bylo dosaženo zejména tím, že systém dávkových úloh byl nahrazen událostmi řízenou distribucí objektů, které řeší některé standardní úkoly plánovacího procesu. Výsledkem byla optimalizace rozložení zátěže hlavního serveru v čase. Cílem bylo také prozkoumat možnosti a navrhnout řešení pro využití metodiky paralelních výpočtů s využitím grafických akcelerátorů pro řešení úloh v oblasti distribuovaných výpočtů a technologie GRIDu.