Model závislosti dodatočných nákupov od lojality bankového klienta = Model of the purchasing preferences dependence upon bank customers' loyalty : disertační práce - Chochoľáková, Anna, 1985- (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2016)
Výskumným problémom riešeným v rámci dizertačnej práce je vplyv spokojnosti a lojality bankového zákazníka na finančnú výkonnosť komerčnej banky prostredníctvom potenciálnych nákupov dodatočných bankových produktov. Hlavným cieľom je navrhnutie systému starostlivosti o retailového klienta v komerčnej banke v kontexte perspektívneho rastu finančnej výkonnosti. Na dosiahnutie tohto cieľa boli použité techniky kvalitatívneho a kvantitatívneho výskumu. Bola spracovaná kritická literárna rešerš a dotazníkový výskum zameraný na spokojnosť a lojalitu bankového zákazníka. Získané údaje boli spracované pomocou matematickej a štatistickej analýzy.
"Studijní program: P6202 Hospodářská politika a správa, studijní obor: 6202V010 Finance"
Keywords: komerční banky -- Česko; bankovní služby -- Česko; bankovní klienti -- Česko; řízení vztahů se zákazníky; commercial banks -- Czechia; bank services -- czechia; bank clients -- Czechia; customer relationship management; doktorské disertace; higher doctoral dissertations