Optimalizace výnosu portfolia cenných papírů z daňového pohledu = Optimizing the profit of the securities portfolio from a tax perspective : disertační práce - Ondrčka, Peter (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2016)
Teze disertační práce jsou zaměřeny na oblast teorie výběru portfolia z pohledu optimalizace kapitálových výnosů za použití daňové optimalizace na trhu českých cenných papírů (konkrétně akcií). Svým obsahem a stejně tak i svým objektem zkoumání dává nový pohled na změnu v rozhodování finančního investora s ohledem na novou platnou daňovou legislativu v České republice, tj. na konkrétní podstatnou kvalitativní změnu v prodloužení časového testu při prodeji cenných papírů z předchozích dlouho platných 6 měsíců na 3 roky. Tato problematika je v českém finančním investičním prostředí zcela nová a vzhledem na krátkost platnosti nové právní daňové úpravy také zatím nijak nediskutována a neanalyzována v české vědecké ekonomické komunitě. Proto je uvedená práce de facto prvním (podle mě zatím známých údajů z databáze Web of Science a Scopus) příspěvkem, který se zabývá touto problematikou v dále uvedeném úhlu pohledu. Hlavním cílem práce je vytvoření metodické koncepce tvorby optimálního výběru portfolia k dosažení maximálního výnosu investice s ohledem na novou platnou daňovou legislativu. V teoretické části práce je proveden kritický přehled hlavních teoretických přístupů z oblasti moderní teorie portfolia se zaměřením jednak na maximalizaci kapitálového výnosu, a poté také s ohledem na platnou daňovou legislativu.
"Studijní program: P6202 Hospodářská politika a správa, studijní obor: 6202V010 Finance"
Keywords: cenné papíry -- Česko; teorie portfolia; daně -- Česko; securities -- Czechia; portfolio theory; taxation -- Czechia; doktorské disertace; higher doctoral dissertations