Výzkum vlivu technologických podmínek na jakost plastikářského nástroje a polymerních výrobků = The influence of technological conditions on the surface quality of tool and polymer products : disertační práce - Čop, Jiří, 1988-
Ve výrobě plastikářských nářadí jsou vzhledem k vysoké ceně forem kladeny vysoké nároky na snížení nákladů či zkracování výrobních časů produkce formy. Cena vstřikovací formy se promítá nejen v ceně použitého materiálu vstřikovací formy, ale také v cenně její samotné výroby. Velmi přesné dokončovací operace, jako jsou lapování a leštění, se staly nedílnou součástí při výrobě tvarových dutin, dosedacích ploch, vtokových systémů a jiných systémů vstřikovací formy. Právě tyto ekonomicky náročné dokončovací operace ovšem mohou při výrobě vstřikovací formy zaujímat i více než polovinu celkového výrobního času, což se významně promítá do její ceny. Tvarové dutiny forem jsou v praxi z převážné většiny lapovány a následně leštěny z důvodu získání vysoké kvality povrchu polymerních výrobků, ať již pohledu estetického (vysoký lesk) či z pohledu drsnosti povrchu. U některých polymerních materiálů ovšem není možné vysokých lesků či kvalitních povrchu dosáhnout a navíc se na trhu prodeje plastových výrobků objevují i takové, u kterých je dosažení vysoké kvality povrchu nepotřebné neboť jejich plocha neplní žádnou funkci. Je tedy velmi důležité zvážit přínos drahých dokončovacích operací, které nejen že zdražují vstřikovací formu, ale také cenu samotného polymerního výrobku.
"Studijní program: P3909 Procesní inženýrství, studijní obor: 3909V013 Nástroje a procesy"
Keywords: polymerní materiály; plastové výrobky; výrobní technologie; vstřikování plastů; drsnost povrchu; kvalita povrchu; polymer materials; plastic products; manufacturing technology; injection moulding; surface roughness; surface quality; doktorské disertace; higher doctoral dissertations