Vliv výrobního procesu na mechanické vlastnosti pryžových zkušebních těles = The influence of the production process on mechanical properties of rubber testing samples : disertační práce - Škrobák, Adam, 1985- (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2016)
Disertační práce pojednává o vlivu technologického postupu na fyzikální vlastnosti pryžových zkušebních těles. Cílem práce bylo zjistit, nakolik se liší mechanické a dynamické vlastnosti těles vyrobených standardní technologií přípravy, tedy vyseknutím z vylisované plotničky, a těles vyrobených technologií vstřikování. Třetím způsobem přípravy těles bylo vyseknutí ze vstřikované plotničky. Dalším cílem práce bylo zaznamenat vliv doby vulkanizace na sledované vlastnosti. Nezbytnou podmínkou k tomuto experimentu bylo navrhnout a vyrobit univerzální formu pro vstřikování zkušebních těles a plotničky. K tomuto výzkumu byly použity dvě průmyslově používané gumárenské směsi, určené ke vstřikování výrobků. Jedna směs na bázi přírodního a butadienového kaučuku a druhá směs na bázi etylén-propylen-dienového kaučuku. Vyrobená tělesa byla následně podrobena tahové zkoušce, strukturní zkoušce (graves, crescent a trouser) zkoušce tvrdosti Shore a dynamické mechanické analýze.