Preparation and characterization of antibacterial surfaces = Příprava a charakterizace antibakteriálních povrchů : doctoral thesis - Sulovská, Kateřina, 1984- (Tomas Bata University in Zlín, 2016)
Předložená dizertační práce se zabývá přípravou aktivních antibakteriálních povrchů na bází nízkomolekulárního polyetylenu opracovaného nízkoteplotním plazmatem. Takto předpřipravené materiály byly vystaveny parám vybraných funkcionalizačních monomerů a následně ponořeny do připravených roztoků antibakteriálních činidel, jež byly v minulých pracích vyhodnoceny jako nejefektivnější, a které jsou zároveň i často používanými v komerční praxi. Účinnost vytvořených antibakteriálních povrchů byla charakterizována a zkoumána vybranými dostupnými metodami, např. FTIR spektroskopií, skenovací elektronovou mikroskopií nebo terahertzovou spektroskopií, jež patří mezi novější experimentální metody studia materiálů a mezi jejíž přednosti patří zejména studium mezimolekulových sil. Samotný antibakteriální efekt a jeho účinnost byla ověřena pomocí agarového difúzního testu, jenž je při dodržení postupů považován za stejně efektivní jako diluční metoda a patří mezi normované postupy; veškeré vytvořené materiály byly testovány na zástupci gram pozitivních a negativních bakterií. Z výsledků provedených experimentů lze konstatovat, že vytvořené materiály obsahující antibakteriální látky chlorhexidin a triclosan vykazují účinnost vůči růstu vybraných bakteriálních kmenů, zatímco materiály obsahující heparin a fucoidan účinnost neprokázaly.
"Study programme: P2808 Chemistry and Materials Technology, study course: 2808V006 Technology of Macromolecular Compounds "
Keywords: polymerní materiály; antibakteriální látky; polymer materials; antibacterial agents; disertace; teze; dissertations; abstracts