Implementace kohezní politiky Evropské unie v České a Slovenské republice = Implementation of the European Union cohesion policy in the Czech and Slovak Republic : disertační práce - Smékalová, Lenka, 1986- (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2016)
Kohezní politika představuje v současnosti významný zdroj peněžních prostředků, které jsou směřovány do oblasti regionálního rozvoje. Její im-plementace v období 2007 - 2013 je předmětem zájmu této práce. Hlavním cílem je klasifikace administrativních regionů zkoumaných zemí z hlediska jejich relativních rozvojových charakteristik v konfrontaci s objemem pod-pory z prostředků kohezní politiky Evropské unie. Pro naplnění tohoto cíle je provedena rozsáhlá analýza na projektové úrovni každého operačního programu cíle Konvergence, která indikuje, do jaké míry byla v České a Slo-venské republice respektována snaha národních vlád o podpory specific-kých regionů. Pro zodpovězení položených otázek jsou využity metody lite-rární rešerše, kartografické metody, stejně jako metody popisné a inferenční statistiky. Konečná klasifikace regionů je provedena pomocí klastrové ana-lýzy a výsledky nasvědčují existenci podobných typů regionů v obou zkou-maných státech. Zároveň naznačují jisté odchýlení od primární intervenční logiky kohezní politiky, kterou je podpora nejzaostalejších regionů.
Studijní obor
"Studijní program: P6208 Ekonomika a management, studijní obor: 6208V038 Management a ekonomika"
Keywords: 2007-2013; 21. století; politika soudržnosti -- země Evropské unie -- 21. století; regionální rozvoj -- Česko -- 21. století; regionální rozvoj -- Slovensko -- 21. století; cohesion policy -- European Union countries -- 21st century; regional development -- Czechia -- 21st century; regional development -- Slovakia -- 21st century; disertace; dissertations