Dějiny Saúdské Arábie - Mendel, Miloš, 1952- (NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2016)
Práce z pera našeho předního arabisty sleduje historický vývoj Saúdské Arábie před vznikem islámu, v období středověku, během novověku a v dobách prvního a druhého rijádského emirátu (1843-1932). Zaměřuje se rovněž na zájmy západních velmocí o tuto část arabského světa na počátku 20. století a průběh vlády jednotlivých panovníků od 30. let 20. století až do současnosti. Pozornost je věnována také vývoji česko-saúdskoarabských vztahů. Nechybějí základní geografické údaje o Saúdské Arábii, chronologický přehled nejdůležitějších událostí nebo genealogie rodů a dynastií.
Chronologický přehled
Keywords: Saúdská Arábie -- dějiny; Saudi Arabia -- history; přehledy; monografie; surveys; monographs