Picassův svět - Finlay, John (Slovart, 2015)
Bohatě ilustrovaný průvodce tvorbou jednoho z nejpozoruhodnějších výtvarníků moderní doby. Autor sleduje kořeny Picassovy tvorby, jeho zásadní přínos ke vzniku kubismu i vztah k dalším výtvarným směrům 20. století (realismus, surrealismus, klasicismus). Vedle ukázek z Picassova malířského a sochařského díla obsahuje knížka množství dokumentárního materiálu (dopisy, fotografie přátel či míst, která jsou s osobou geniálního a všestranného umělce spojena).