AEnigma : sto let antroposofického umění - Fäth, Reinhold Johann, 1956-; Fäth, Reinhold Johann, 1956-; Voda, David, 1976-; Voda, David, 1976-; Březinová, Zdeňka; Charvát, Radovan, 1948-; Machalíková, Pavla, 1972-; Jeništa, Alexandr, 1976-; Kral, Josef; Malý, Radek, 1977-; Přikryl, Luděk (Muzeum umění Olomouc ; Arbor vitae, 2015)
Obsáhlá publikace se zabývá výtvarným umění, které bylo ovlivněno antroposofií či inspirováno osobností Rudolfa Steinera. Zaměřuje se zejména na oblast střední Evropy, velkou pozornost věnuje počátkům antroposofického hnutí, umělcům kolem Rudolfa Steinera a jejich následovníkům. Samostatný oddíl je věnován představitelům antroposofického umění z Čech a Moravy.
Částečně přeloženo z různých jazyků
Vydáno u příležitosti stejnojmenných výstav konaných v Muzeu umění Olomouc - Muzeu moderního umění ve dnech 19.3.-26.7.2015 a v Kunstmuseum Moritzburg Halle (Salle) a na zámku v Ostrau ve dnech 17.8.-25.10.2015
Keywords: Steiner, Rudolf, -- 1861-1925; Anthroposofická společnost; 1912-1980; 20. století; antropozofie; antropozofické hnutí; umělecká hnutí -- Evropa střední -- 20. století; výtvarné umění -- Evropa střední -- 20. století; české výtvarné umění -- 20. století; anthroposophy; Anthroposophical movement; art movements -- Europe, Central -- 20th century; art -- Europe, Central -- 20th century; Czech art -- 20th century; katalogy výstav; exhibition catalogs