Geopolitika středoevropského prostoru : pohled z Prahy a Bratislavy - Krejčí, Oskar, 1948- (Professional Publishing, 2016)
Kniha politologa a poradce bývalého premiéra Adamce zobrazuje pohled na minulost, přítomnost i budoucnost malých národů a států střední Evropy v stále se měnících podmínkách světa, kde politické postavení malých států je závislé na rozložení sil ve svém okolí. Učebnice je rozdělena na čtyři hlavní části: 1. Geopolitické schéma dějin Evropy ukazuje změny silokřivek v tomto prostoru od antiky po současnost; 2. Srovnání modelů uspořádání střední Evropy z 19. a 20. století; 3. Hledání národních zájmů národů ve střední Evropě a to zvláště Čechů a Slováků v 19. a 20. století; a 4. Geopolitická nevyhraněnost států střední Evropy z pohledu Ruska a USA a vymezení mocenských zájmů, síly, tradice a výhledů mezinárodní politiky Česka a Slovenska.
Keywords: geopolitika -- Evropa střední; politické dějiny -- Evropa střední; malé státy -- Evropa střední; zahraniční politika -- Česko; zahraniční politika -- Slovensko; geopolitics -- Europe, Central; political history -- Europe, Central; small states -- Europe, Central; foreign policy -- Czechia; foreign policy -- Slovakia; Evropa střední -- národnostní poměry; Evropa střední -- zahraniční vztahy; Česko -- zahraniční vztahy; Slovensko -- zahraniční vztahy; Europe, Central -- nationalities relations; Europe, Central -- foreign relations; Czechia -- foreign relations; Slovakia -- foreign relations; monografie; monographs