Geopolitika středoevropského prostoru : pohled z Prahy a Bratislavy

Kniha politologa a poradce bývalého premiéra Adamce zobrazuje pohled na minulost, přítomnost i budoucnost malých národů a států střední Evropy v stále se měnících podmínkách světa, kde politické postavení malých států je závislé na rozložení sil ve svém okolí. Učebnice je rozdělena na čtyři hlavní č...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Krejčí, Oskar, 1948- (Author)
Format: Book
Language: Czech
Published: Praha : Professional Publishing, 2016
Edition: Páté, upravené a doplněné vydání (v PP třetí)
Subjects:
ISBN: 9788074311611
Physical Description: 424 stran : mapy ; 25 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Kniha politologa a poradce bývalého premiéra Adamce zobrazuje pohled na minulost, přítomnost i budoucnost malých národů a států střední Evropy v stále se měnících podmínkách světa, kde politické postavení malých států je závislé na rozložení sil ve svém okolí. Učebnice je rozdělena na čtyři hlavní části: 1. Geopolitické schéma dějin Evropy ukazuje změny silokřivek v tomto prostoru od antiky po současnost; 2. Srovnání modelů uspořádání střední Evropy z 19. a 20. století; 3. Hledání národních zájmů národů ve střední Evropě a to zvláště Čechů a Slováků v 19. a 20. století; a 4. Geopolitická nevyhraněnost států střední Evropy z pohledu Ruska a USA a vymezení mocenských zájmů, síly, tradice a výhledů mezinárodní politiky Česka a Slovenska.
Učebnice se věnuje pochopení teorií mezinárodních souvislostí života malých národů a států ve střední Evropě s pozorným zaměřením na Česko a Slovensko.
Bibliography: Obsahuje bibliografii a biblografické odkazy
ISBN: 9788074311611