Dějiny těla : prameny, koncepty, historiografie - Lenderová, Milena, 1947-; Hanulík, Vladan, 1980-; Tinková, Daniela, 1973- (Pavel Mervart, 2013)
Publikace předkládá prameny, koncepty i historiografie, které se zabývají studiem zkoumání těla jako proměnlivého fenoménu, neoddělitelného od kulturního kontextu, ve kterém se jeho nositel narodil, žil a zemřel. Zkoumá historické aspekty vnímání těla, jehož role vidí každá společnost jinak. Čtenář se dozvídá, jakým způsobem pojímala tělo církev, lékaři, filosofové, moralisté, umělci, učitelé, stoupenci magie, historici, vědci a dále něco o roli sexuality a duševních chorob. Kniha je doplněna fotografiemi.
Keywords: lidské tělo -- interdisciplinární aspekty; duše a tělo; zdraví a nemoc; dějiny lékařství; historické prameny; kulturní dějiny -- historiografie; human body -- interdisciplinary aspects; soul and body; health and disease; history of medicine; historical sources; cultural history -- historiography; kolektivní monografie; collective monographs