Joris Ivens : filmař světa - Stufkens, André, 1955- (Akademie múzických umění v Praze (Nakladatelství AMU), 2016)
Každá z kapitol je věnována podrobné analýze vybraného díla v kontextu Ivensových životních osudů, osobitého přístupu k tematu i umělecké tvorbě a významu snímků nejen v dějinách světové kinematografie, ale i v soudobých historických hrách a událostech. Většina snímků vykazuje silnou sociální či politickou angažovanost, ovlivněnou režisérou levicovou orientací.
Přeloženo z nizozemštiny
Keywords: Ivens, Joris, -- 1898-1989; 20. století; 1911-1990; filmoví režiséři -- Nizozemsko -- 20. století; dokumentaristé -- Nizozemsko -- 20. století; filmová tvorba -- Nizozemsko -- 20. století; dokumentární filmy -- Nizozemsko -- 1911-1990; filmové náměty; film directors -- Netherlands -- 20th century; documentarists -- Netherlands -- 20th century; art of film production -- Netherlands -- 20th century; documentary films -- Netherlands -- 1911-1990; film themes; monografie; monographs