Joris Ivens : filmař světa - Stufkens, André, 1955- (Edice 20/21, 2016)
Každá z kapitol je věnována podrobné analýze vybraného díla v kontextu Ivensových životních osudů, osobitého přístupu k tematu i umělecké tvorbě a významu snímků nejen v dějinách světové kinematografie, ale i v soudobých historických hrách a událostech. Většina snímků vykazuje silnou sociální či politickou angažovanost, ovlivněnou režisérou levicovou orientací.