Průvodce lidovou kulturou - Motlová, Milada, 1945- (Knižní klub, 2016)
Mnohá pojmenování, slovní spojení a rčení jsou součástí i dnešního hovorového jazyka, ne vždy jim však jejich uživatelé dobře rozumí. V jednotlivých kapitolách, které doplňující slovníčky pojmů, je čtenář uveden do struktury původní vesnice, selské usedlosti a hospodaření, je obeznámen s pracovními činnostmi, bydlením, domácností, stravou, oděvem, společenskými a rodinnými vztahy, pozdravy, správou obce, vesnickými řemeslníky, měrnými jednotkami a lidovou duchovní kulturou, zahrnující vedle výročních slavností projevy náboženského cítění, lidové magie i hudební, výtvarné a slovesné tvořivosti. Funkčnost publikace podporují tematické rejstříky umožňující vyhledávání pojmů z výkladových textů i slovníčků. Nakladatelská anotace.