Bezpečnostní futurologie - Valouch, Jan, 1971-; Hromada, Martin (Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky, 2016)
"Skripta představují soubor studijních textu zabývajících se a popisujících především oblasti spojené s prognózováním vývoje bezpečnostní situace. Problematika teorie a historie futurologie, významu a klasifikace futurologie, teorie mezinárodních vztahů a bezpečnosti je doplněna souhrnem informací z oblasti bezpečnostních studií a vymezení bezpečnostní futurologie. V závěru skript jsou popsány prognostické činnosti, klasifikace a tvorba prognóz, prognostické metody a rovněž jsou analyzovány významné bezpečnostní modely vývoje společnosti."--Resumé vydavatele