Nežijeme věčně : medicína a poslední věci člověka - Gawande, Atul, 1965- (Dokořán, 2016)
Moderní medicína si připisuje jeden triumf za druhým - ví si rady s většinou nemocí a dovede mistrně vyřešit situace, jež by kdysi skončily tragicky. Avšak když přijde na věci nevyhnutelné - na stárnutí a konečnost lidského života - musí se kurativní medicína mnohdy smířit s tím, že člověku už nemá co nabídnout. Profesor chirurgie Harvardovy univerzity Atul Gawande prostřednictvím svého výzkumu a na příbězích pacientů dokládá, jaké utrpení plodí tato situace. Lidé tráví poslední chvíle svého života ve zdravotnických zařízeních, odděleni od svých blízkých, od svého domova, svého života. Gawande vedl rozhovory se zdravotními sestrami v hospicech, gerontology i lidmi, kteří učí, jak vést obtížné rozhovory a jak neopomíjet a nezanedbávat to, na čem lidem skutečně záleží. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: stárnutí; nemoc; umírání; kvalita života; lékařská péče; paliativní péče; lékařská etika; aging; disease; dying; quality of life; medical care; palliative care; medical ethics; pojednání; essays