Sex a represe v divošské společnosti - Malinowski, Bronisław, 1884-1942 (Most (Sociologické nakladatelství), 2007)
Antropologická studie z roku 1927 popisuje rozdílnost melanéské a evropské kultury, která se výrazně projevuje v přístupu k sexualitě, represích a komplexech.