Pravda zvítězila : výtvarné umění a husitství 1380-1490 - Bartlová, Milena, 1958- (Academia, 2015)
Donedávna se zdálo, že nic takového neexistovalo, a teprve výstava a publikace Umění české reformace (2010) ukázaly, že jde o kulturně bohaté a zajímavé téma. Práce je psána pro širší veřejnost, jíž chce zprostředkovat výsledky autorčina vědeckého výzkumu posledních dvaceti let. Nejprve se zabývá kritikou náboženských obrazů v náboženském reformním hnutí konce 14. století za vlády Václava IV. Obrazoborectví se pak ukazuje nejen jako ničení, ale také jako cenná součást kulturních dějin. Po husitských válkách se v Čechách a na Moravě poprvé v Evropě zformovalo dlouhodobé soužití dvou církví: kališníků s katolíky. Výtvarné umění se na hledání společenského kompromisu významně podílelo. Nakladatelská anotace.
Keywords: 1380-1490; 14.-15. století; české výtvarné umění -- 14.-15. století; husitství -- Česko -- 15. století; reformace -- Česko -- 14.-15. století; umění a náboženství -- Česko -- 14.-15. století; Czech art -- 14th-15th centuries; Hussitism -- Czechia -- 15th century; reformation -- Czechia -- 14th-15th centuries; art and religion -- Czechia -- 14th-15th centuries; Česko -- náboženské a kulturní poměry -- 14.-15. století; Česko -- dějiny -- 14.-15. století; Czechia -- religious and cultural conditions -- 14th-15th centuries; Czechia -- history -- 14th-15th centuries; monografie; monographs