Interoperabilita v paměťových institucích : INTERPI - Balíková, Marie, 1947-; Kunt, Miroslav; Šubová, Jana; Andrejčíková, Nadežda, 1966-; Podolníková, Jarmila; Mazačová, Vlaďka (Národní knihovna České republiky, 2015)
Projekt je zaměřen na paměťové instituce (knihovny, archivy, muzea a galerie). Snaží se překonat rozdíly ve zpracování a prezentaci kulturního dědictví - tyto rozdíly jsou podmíněny jednak odlišností zpřístuňovaných informačních objektů, jednak využíváním různorodých informačních a komunikačních technologií. Publikace v jednotlivých kapitolách analyzuje vychozí stav, standardy a systémy v různých typech paměťových institucí, následně seznamuje s realizací projektu INTERPI, který směřuje k sémantické interoperabilitě a k tvorbě uživatelsky přátelského nástroje pro zpřístupnění veškerého kulturního dědictví, které je paměťovými institucemi uchováváno.
Keywords: Interoperabilita v paměťových institucích (projekt); paměťové instituce -- Česko; kulturní dědictví; zpřístupňování informací; ontologie (informatika); objektově orientované metody; objektově-relační databázové systémy; národní programy a projekty -- Česko; memory institutions -- Czechia; cultural heritage; accessibility of information; ontology (informatics); object-oriented methods; object-relational database systems; national programs and projects -- Czechia; kolektivní monografie; collective monographs