Žurnalistika a společnost - McQuail, Denis, 1935-2017 (Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2016)
Monografie klade důraz na vztah společnosti a žurnalistiky: zabývá se tím, co společnost od žurnalistiky očekává, i tím, jak vnímají svou společenskou roli sami novináři. Autor dále zkoumá společenské faktory, jež žurnalistiku zásadním způsobem ovlivňují, a analyzuje, jak může žurnalistika přispívat k rozvoji společnosti. Publikace přináší ucelený pohled na poslání žurnalistiky a nabízí teoretické základy pro její zkoumání. Původně zamýšlena jako stručný učebnicový úvod do současné sociální teorie žurnalistiky.