Vládkyně všech nemocí : příběh rakoviny - Mukherjee, Siddhartha, 1970- (Masarykova univerzita, 2015)
Jeho autor Siddharta Mukherjee, lékař, vědec a oceňovaný spisovatel, se na nádorové onemocnění dívá s precizností buněčného biologa, s nadhledem historika a se zaujetím životopisce. Výsledkem je úžasně poutavá kronika nemoci, s níž lidé žijí a umírají více než pět tisíc let. Příběh rakoviny začíná prvními doloženými zmínkami ve starověku, graduje epochální bitvou ve dvacátém století, kdy se lidé snažili nemoc vyléčit, ovládnout a porazit, a zatím končí radikálně novým pochopením její podstaty. Skutečnými hrdiny této biografie jsou však lidé svádějící neuvěřitelně těžký zápas o život - od perské královny Atossy, jíž řecký otrok vyřízl maligní nádor z prsu, přes první pokusy s jednoduchou radiací a chemoterapií v devatenáctém století až po Mukherjeeho vlastní pacientku Carlu. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Přeloženo z angličtiny
Terminologický slovník
Keywords: onkologie; maligní nádorová onemocnění; onkologická patologie; dějiny lékařství; oncology; cancer; oncopathology; history of medicine; populárně-naučné publikace; popular works