47 odstínů české společnosti - Lyons, Pat, 1969-; Lyons Kindlerová, Rita, 1974-; Janiš, Viktor, 1974-; Morávek, Jan (Sociologický ústav AV ČR, v.v.i., 2015)
Co si Češi nalhávají o Češích? Proč nedůvěřují policii a soudům? Co si dnes myslíme o sametové revoluci nebo o rozdělení Československa? Může mít jméno vliv na naši kariéru? Proč nám nevadí bezpečnostní kamery? Je u nás náboženství mrtvé? Jsou české hodnoty něčím výjimečné? Je česká společnost skutečně tak tolerantní, jak se traduje? Jaké je vůbec v České republice "Názorové klima"? Tato populárně-vědná kniha nastiňuje témata spojená s výzkumem společnosti. Pokouší se přístupnou formou seznámit čtenáře-neodborníka s prací sociologů. Vždyť mnohé otázky, které sociologie zkoumá, jsou přímo spojené s rozhodováním a opatřeními, jež mají dopad na nás všechny. Nakladatelská anotace.
Keywords: 20.-21. století; společnost -- Česko -- 20.-21. století; society -- Czechia -- 20th-21st centuries; Česko -- společnost a politika -- 20.-21. století; Czechia -- society and politics -- 20th-21st centuries; eseje; essays