Zuřivý reportér a poslední reportáže - Kisch, Egon Erwin, 1885-1948 (Státní nakladatelství politické literatury, 1955)
Pestrý sborník reportáží z let 1910-1947 podává výmluvné svědectví o šíři Kischových zájmů i o jeho reportérském vývoji. Dovíme se z nich zajímavé příběhy ze života Leninova, vylíčení smrti K. Liebknechta a R. Luxemburgové, o osudech rakouského milicionáře v občanské válce ve Španělsku, o slovenských vystěhovalcích, odjíždějících za první republiky do Ameriky, o životě česáčů chmele před válkou, o pobytu Karla Marxe v Karlových Varech, o návštěvě u Petra Bezruče, o poměrech v rodině T. Bati, o noclehárnách londýnské chudiny, o převýchově sociálně a duševně vyšinutých v SSSR po ukončení občanské války a pod.
Přeložila z německých originálů "Der rasende Reporter", "Hetzjagd durch die Zeit", "Zaren, Popen, Bolschewiken", "Abenteuer in fünf Kontinenten", "Karl Marx in Karlsbad" a z posledních rukopisů Jarmila Haasová-Nečasová
Keywords: německy psaná próza -- 1910-1947; prose literature in German -- 1910-1947; reportáže; reportage