Mizející mikroby : jak nadměrné užívání antibiotik vyvolává epidemie moderní doby - Blaser, Martin J. (Slovart, 2015)
Sleduje, jak následné nadužívání těchto zdánlivě zázračných léků zanechává stopu na našich ústrojích a přispívá ke zvýšenému výskytu obezity, astmatu, alergií, cukrovky a určitých druhů rakoviny, tedy toho, co Blaser nazývá epidemiemi moderní doby. Blaserova pozorování naznačují, že užívání antibiotik v raném dětství představuje největší riziko pro dlouhodobé zdraví, a je až znepokojivé, že americkým dětem je v průměru sedmnáctkrát předepsána léčba antibiotiky, než dosáhnou dvaceti let. O důležitý kontakt s mikrobiomy matek připravuje děti i císařský řez. Blaser nás zavádí do své laboratoře a popisuje průlomové objevy. Poskytuje nejen elegantní důkazy pro svou teorii, ale také nám radí, co můžeme dělat, abychom se vyvarovali ještě tragičtějších dopadů na naše zdraví. Nakladatelská anotace.
Keywords: antibiotika; antibakteriální terapie; vedlejší účinky léků; mikroorganismy; epidemie; antibiotics; antibacterial therapy; side effects of drugs; microorganisms; epidemics; populárně-naučné publikace; popular works