Politizující kovář Karla Purkyně : realismus, (auto)portrét, alegorie - Hájek, Václav, 1974 srpen 9.- (Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze, 2015)
Uměleckohistorická studie, která nově interpretuje obraz Politizující kovář (Podobizna kováře Jecha) od českého malíře Karla Purkyněho, hlavního představitele realistického proudu v české malbě 2. poloviny 19. století.
Keywords: Purkyně, Karel, -- 1834-1868; Purkyně, Karel, -- 1834-1868. -- Podobizna kováře Jecha; 1860; 19. století; české malířství -- 19. století; realismus (umění) -- Česko; Czech painting -- 19th century; realism (art) -- Czechia; studie; studies