Politizující kovář Karla Purkyně : realismus, (auto)portrét, alegorie - Hájek, Václav, 1974 srpen 9.- (Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze, 2015)
Uměleckohistorická studie, která nově interpretuje obraz Politizující kovář (Podobizna kováře Jecha) od českého malíře Karla Purkyněho, hlavního představitele realistického proudu v české malbě 2. poloviny 19. století.