Postarat se ve stáří : rodina a zajištění péče o seniory - Dudová, Radka, 1977- (Sociologické nakladatelství (SLON) : Sociologický ústav AV ČR, v.v.i., 2015)
Kniha Radky Dudové se zaměřuje na palčivé otázky a problémy, které v České republice péči o seniory provázejí z pohledu pečujících blízkých osob. Klade vedle sebe výsledky analýzy mediálního a politického diskurzu a výsledky biografického výzkumu neformálních pečovatelek a pečovatelů. Pojmenovává přitom rozpory a paradoxy, které v této oblasti existují. Mediální prezentace tématu péče o seniory zdůrazňuje odpovědnost rodiny a příbuzných za zajištění péče. Osobní příběhy pečujících žen a mužů oproti tomu ukazují ambivalentnost zkušenosti péče: obětavost a lásku, ale také ekonomická rizika, vyčerpání, pocit nezastupitelnosti i hledání jiných možných řešení. Kniha přispívá do diskuse, zda je skutečně možné v neformální péči v rámci rodiny spatřovat budoucí řešení narůstající potřeby péče o seniory v souvislosti se stárnutím populace. Ukazuje na možné nové zdroje sociálních nerovností a na slepé uličky současného uvažování o daném problému. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: stáří; stárnutí; péče o seniory -- Česko; rodiče a děti -- Česko; domácí péče -- Česko; sociální služby -- Česko; mezigenerační vztahy -- Česko; rodinné vztahy; mediální obraz -- Česko; rodinná politika -- Česko; sociální výzkum -- Česko -- 2001-2020; old age; aging; older people's care -- Czechia; parents and children -- Czechia; home care -- Czechia; social service -- Czechia; intergenerational relations -- Czechia; family relationships; media coverage -- Czechia; family policy -- Czechia; social research -- Czechia -- 2001-2020; monografie; monographs