Postarat se ve stáří : rodina a zajištění péče o seniory

Kniha Radky Dudové se zaměřuje na palčivé otázky a problémy, které v České republice péči o seniory provázejí z pohledu pečujících blízkých osob. Klade vedle sebe výsledky analýzy mediálního a politického diskurzu a výsledky biografického výzkumu neformálních pečovatelek a pečovatelů. Pojmenovává př...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Dudová, Radka, 1977- (Author)
Format: Book
Language: Czech
Published: Praha : Sociologické nakladatelství (SLON) : Sociologický ústav AV ČR, v.v.i., 2015
Edition: Vydání první
Series: Sociologické aktuality
Subjects:
ISBN: 9788074191824
978-80-7330-260-3
Physical Description: 199 stran ; 20 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Kniha Radky Dudové se zaměřuje na palčivé otázky a problémy, které v České republice péči o seniory provázejí z pohledu pečujících blízkých osob. Klade vedle sebe výsledky analýzy mediálního a politického diskurzu a výsledky biografického výzkumu neformálních pečovatelek a pečovatelů. Pojmenovává přitom rozpory a paradoxy, které v této oblasti existují. Mediální prezentace tématu péče o seniory zdůrazňuje odpovědnost rodiny a příbuzných za zajištění péče. Osobní příběhy pečujících žen a mužů oproti tomu ukazují ambivalentnost zkušenosti péče: obětavost a lásku, ale také ekonomická rizika, vyčerpání, pocit nezastupitelnosti i hledání jiných možných řešení. Kniha přispívá do diskuse, zda je skutečně možné v neformální péči v rámci rodiny spatřovat budoucí řešení narůstající potřeby péče o seniory v souvislosti se stárnutím populace. Ukazuje na možné nové zdroje sociálních nerovností a na slepé uličky současného uvažování o daném problému. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Sociologická sonda do problematiky péče o seniory odhaluje aktuální spor mezi úlohou formální a neformální péče v České republice, tj. péče poskytované rodinou a péče poskytované oficiálními institucemi.
Bibliography: Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstříky
ISBN: 9788074191824
978-80-7330-260-3