Prázdná kolébka : jak překonat ztrátu dítěte před porodem nebo těsně po něm - Špaňhelová, Ilona, 1966- (Portál, 2015)
Smrt dítěte je velkým zásahem do psychiky ženy. Na dítě se těšila, počítala s ním ve svém životě, přizpůsobovala mu svou budoucnost. Do této nové budoucnosti byli „zataženi“ i lidé z jejího okolí. Toto těšení prožívala se svým manželem, s rodiči, s jeho rodiči... Najednou je z této budoucnosti „neudálost“. Není nic, co měla ve svých plánech, co měla nastaveno ve svém srdci. Co a kdo jí může při této ztrátě miminka pomoct, jak se k ní chovat, co jí pomáhá ve chvíli, kdy se vrací do pracovního procesu? Žena se ptá, zda bude moci znovu otěhotnět, zda bude v těhotenství přecitlivělá, více opatrná, jak „přežije“ devět měsíců a zda se jí to podaří. Kniha otevírá tyto otázky v českém prostředí, pro české ženy a jejich okolí. Doporučuje podněty a naznačuje možné cesty i pro lidi v okolí takové ženy, kteří jí mohou v těžké situaci být oporou. PhDr. Ilona Špaňhelová (1966), dětská psycholožka, spolupracuje se sdružením Dlouhá cesta a Prázdná kolébka - pomoc rodičům po ztrátě dítěte. Je zkušenou autorkou knih o výchově. (Nakladatelská anotace)
Keywords: perinatální ztráta; novorozenci -- úmrtí; rodiče a děti; truchlení; terapie zármutku; pomáhající chování; perinatal loss; newborns -- death; parents and children; mourning; bereavement therapy; helping behavior; příručky; handbooks, manuals, etc